Urs Ruf – Péter Gallin: Bevezető szülőknek az útinapló tanításba

Lehet, hogy a felnőttek már türelmetlenek, amikor olvassák mindazt, amit az útinaplódba írtál. Lehet, hogy elfelejtették, hogy mennyi ideig kell próbálkozni, amíg valami igazán sikerül! Nekik felírtuk, hogy mi egy útinapló és hogyan kell olvasni. Te is elolvashatod, lemásolhatod és beragaszthatod az útinaplódba. Mutasd meg azoknak a felnőtteknek, akik érdeklődnek “nyomaid” után!

KEDVES FELNŐTT,

Ha valamit olvasnak, akkor az olvasmány kielégíti-e Önöket, vagy még gyönyörűséget is okoz, attól is függ, milyen elvárásokkal közelednek a szöveghez. Ha például valamilyen feszültséggel teli történetet keresnek, akkor csalódottak lesznek, ha a telefonkönyvet nyitják ki. Hasonló csalódásban lehet részük, ha egy gyerek útinaplójában hibátlan szövegeket, áttekinthető szerkezetet és szép írást keresnek. Az útinapló nem szépírás füzet. Az útinapló a tanulás személyes útját, a tanulás lenyomatait mutatja be, és nem igazodik a személytelen publikum elvárásaihoz. Mégis az útinaplóban szinte láthatatlan rend uralkodik: az egyéni fejlődés titkos logikája. Így az útinapló nem az egyes tantárgyak szerint tagolódik, hanem a tanulás egymás követő lépcsői szerint. Minden bejegyzésnek dátuma van. Ezek után adatok következnek, majd kérdések arra vonatkozólag, amivel a gyerek foglalkozik. A középpontban azok a szavak, számok, elképzelések állnak, amivel ő egyénileg (én) foglalkozik. Közben a többi gyerektől és a tanártól származó visszajelzések bukkannak fel, akik beleszólnak a gyerek tananyaggal folytatott belső párbeszédébe, így hozva be a “játékba” a társadalmilag szokásosat (normákat).


Megértheti-e külső olvasó az útinapló szövegeit? Biztos, hogy ez nem könnyű feladat. Nem ismeri a szöveg kialakulásának körülményeit, és ismeretlenek számára a gyerek társai is. Mégis egy ilyen útinapló olvasása rendkívül érdekes lehet. Ám ne essünk annak a vendégnek a szerepébe, aki azt szeretné, hogy egy szép, rendbetett nappaliban fogadják. Az olvasó bejelentés nélkül lép be a tanuló ember műhelyébe. Félkész termékekkel találkozik, köztük sok hibás és félresikerült. Könnyen felbukhat, megsérülhet valamely munkaeszköztől, vagy zavarhatja a kiáradó füst és pára.

Aki egy tanuló műhelyében körülnéz megismételhetetlen események tanúja lehet. Régóta ismertnek hitt tények lesznek még a szakember számára is új megvilágításban, amikor a tudás a felismerés születik. Senkit nem szabad, hogy a szülési fájdalmak megijesszenek. Nem szabad a tisztelet elementáris szabályait figyelmen kívül hagyni! Az útinapló figyelemfelhívó és megvilágító erejű lehet. Csak helyesen kell hozzáállni:
Az útinaplót tekintsék úgy, mint egy privát dokumentumot, ami az egyéni tanulás útját mutatja be, és nem egy nyilvános iskolai kiállítás része
Próbálják meg úgy megközelíteni a problémát, amivel a gyerek dolgozik, mintha önök is elöször foglalkoznának a dologgal.


Ne ijedjenek meg hibáktól, tévedésektől, és a megjelenítés egyéni szokatlan formáitól. Amíg a gyerek valamilyen tárgyi problémával küszködik, vagy szöveget állít elő addig a nyelvi normák és előírások a háttérbe vonulnak.
Figyeljenek arra, amit a gyerek tud és ne hagyják magukat attól irritálni, amit hiányzik. Kövessék a témát heteken, hónapokon keresztül. Készítsenek maguknak egy képet a gyerek fejlődéséről.

Tegyenek különbséget olyan hibák között, amik a tanulási folyamatot akadályozzák és olyanok között, amik önöket mint olvasókat zavarják.
Ne feledjék, aki tanulni akar, annak joga van hibázni. Ezért nem lesznek az útinapló tévedései kijavítva és a gyerek értük felelősségre vonva. A javítást maga a gyerek végzi: Későbbi bejegyzéseiből és tanulási folyamat menetéből ez leolvasható.


Forrás: Urs Ruf és Péter Gallin: Sprache und Mathematik (1-3. osztály) 43.old

(Visited 5 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*

code