Így kezdődött: 2019 November 26. Schüler*inenn Schule, Bécs

Bevezető szavak amit a gyerekeknek mondtam:

A legfontosabb ma, hogy meg szeretnélek kérdezni titeket, hogy egy dolgot miképpen oldanátok meg? Nem azt kérdezem hát, hogy mi a helyes megoldás, hanem csak annyit, hogy ti láttok-e valamilyen lehetőséget a problémát megoldani. Engem az érdekel, hogy miként csináljátok! Sok dologról kiderülhet, ami az első pillanatban hibásnak látszik, hogy az egy érdekes új megoldáshoz vezethet. Vincent említette, hogy egy kicsit máshogy fogjuk mostantól tanítani a matematikát.

Nem lesz az, hogy a tanár itt áll előttetek, és beszél és beszél, ti hallgattok, vagy sem. Azt szeretném, hogy mindenki tegyen valamit magában, magának, és azt aztán közösen meg is beszéljük.

Mindenki kap egy kockás lapot (azért mert ez praktikus lesz a feladatokkal kapcsolatban) és felírja fent rá a nevét és a dátumot.  Azután annak megfelelően, amit kérek tőletek próbáljatok utána gondolni. A gondolataitokat írjátok le erre a papírra. Ne csak a végeredményt. Inkább azt, hogy miként jutottál oda, mit gondoltál az “úton”.

Engem különleges megoldások is érdekelnek. A feladatnak, amit adok nemcsak egy megoldása lehetséges. Mindenki kutasson egy kicsit. Az idő legelején elmondom a feladatot, aztán az idö egyharmada a tiétek az egyéni munkára. Természetesen egy idő után lehet minket tanárokat is kérdezni, de nekünk azért az a fontos, hogy mindenki megpróbálja magát, hogy mit is tud.

Ezek után kettes vagy négyes csoportokban meg fogjuk nézni a többiek megoldását. Ez után szeretném majd elkérni tőletek a munkátokat és a szünetben magam is megnézni. A szünet után visszaadjuk nektek a munkáitokat, hozzáírva amit mi gondolunk róluk, és közösen is megbeszéljük a feladatot (megbízást).

Miért csináljuk ezt máshogy? Azért mert azt gondolom, hogy a matek tanítás sokszor problematikus. Amit a gyerekeknek meg kell tanulni az túlzottan kész. A gyerekeknek nem kell aktívnak lennie, ami nélkül a tanulás mindig kevésbé hatékony. Sokszor nincs elegendő idő utánagondolni a dolgoknak.

Ezzel kapcsolatban lenne egy kérésem. Ha valaki akár akkor ha már kész, vagy munka közben, ne zavarja a többieket. Ez nekem fontos lenne.

Visszatérve a matematika tanításhoz: Gyakran az történik, hogy a matematika tanítás felszínes ismeretekhez vezet. Gyakran azt gondolják a gyerekek, hogy a legfontosabb a helyes képletet megtalálni, és beírni a számokat.

Van valakinek valami kérdezni valója?

A kockás papírra írjátok rá a neveteket és a dátumot.

(Elmagyaráztam, hogy mi a koordináta rendszert, a koordinátatengelyeket x és y, a tengelyek beosztását)

Felrajzoltam egy téglalapot a koordinátarendszerbe

A(2/2) , B(6/2) , C(6/4) , D(2,4)

A kérdés: Hogyan lehet egy kétszer ekkora téglalapot rajzolni, ugy hogy a téglalap egyik sarka a C pontban van.

Vincent: Az elsö lépés, mindig magadnak átgondolni a feladatot.

 

Egy másik bevezetöt elsösorba szülöknek itt olvashatsz!

Még egy másik 4.es gyerekeknek pedig itt van!

Visszatekintés:

Ekkor még fogalmam nem volt, hogy hogyan lehet jó (jobb) megbízásokat adni. De erröl majd a többi napról szoló beszámoló után.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*

code