Bevezető 4.-es gyerekeknek az útinapló tanításba

Az én-te-mi 4-5 és az én-te-mi 5-6 kötetek összetartoznak.Az elsővel a 4. és 5. osztályban dolgozhatsz, a másodikkal az 5. és 6. osztályban. Mindkét könyvben megtalálsz mindent, amit 6 tanév után tudnod kell a nyelvről és a matematikáról. Ezek a könyvek megmutatják, hogyan birkózhatsz meg önállóan a problémákkal és hogyan juthatsz érdekes és személyes megoldásokhoz gyerekekkel és felnőttekkel folytatott párbeszéd útján.Így egyre nagyobb örömödet találod majd a nyelvben és a matematikában. Így nem csak az iskolai tanagyag elsajátítását tanulod meg, hanem mindezt értékelni és érteni is fogod.

Az út az ÉN-től a TE-n át a MI-ig vezet. Így épülnek fel a feladványok is ebben a könyvben. Először mindig neked magadnak kell útra kelned, mielőtt mások véleményét kérdeznéd.Hűséges társad és kísérőd ebben az útinapló. Ez egy nagy füzet, amelybe sorjában feljegyzed a tanulásod összes állomását.Elsőként mindig a dátumot és a feladványt, a küldetést, hogy az olvasóid is tudják, miről van szó. Ezután következik a munkád összes nyoma: minden, amit a problémamegoldás során megpróbálsz, megfontolsz és kiderítesz, mindent, ami eközben történik veled, mindent, amivel találkozol az utadon. A kutatásaid útjait és tévútjait, az átmeneti és a jól sikerült dolgokat, a jóravaló és a szemtelen dolgokat, a megfontolásaidat, reményeidet, kétségeidet, kérdéseidet és ötleteidet: mindezt megőrzi az útinaplód, semmi nem tűnik el.

Az útinapló az a hely, ahol az ÉN-ed kibontakozhat. Itt elsősorban nem helyesről vagy hibásról van szó, hanem a te személyes párbeszédedről az adott anyaggal. Minél jobban megtanulsz egészen önmagadra összepontosítani és feljegyezni minden ötletedet, gondolatodat, érzésedet és nyomorúságodat (bajodat, nehézségedet, gondodat…), annál nagyobb biztonságra és önbizalomra teszel szert és annál érdekesebbé és világosabbá válik számodra az adott anyag. Szánj időt rá, ne hagyd, hogy hajszoljanak, addig időzz a küldetéssel, míg érzed, hogy ki vagy te és mit akar tőled az anyag.

Ahhoz, hogy előrehaladj, szükséged van beszélgetőtársakra. A beszélgetőtársak nem a mindent jobban tudók, hanem olyan emberek, akik eléd állnak, mint a TE és mesélnek arról, ahogyan ők a dolgot látják és kezelik.Add oda az útinaplódat másoknak, hogy elolvassák, figyelj a véleményükre és vond le a következtetéseket. Olvasd el te is mások útinaplóját. Amikor másokkal megosztod a véleményed, szélesedik a látóköröd. Összevetheted a saját ötleteidet másokéival és észreveszed, hogy mindent lehetne másként is csinálni.

Az elmélet mindig csak a legvégén jön. Csak akkor, amikor már keresztül-kasul felderítettél egy szakterületet, csak akkor, amikor már összehasonlítottad a saját személyes tanulásod történetét mások útjaival és tévútjaival, akkor tudod megérteni és méltányolni, hogy a szakemberek miért csinálják így és nem másként. Akik hosszan és intenzíven foglalkoznak ugyanazzal a dologgal, azok apránként felfedezik a közös MI-t. Ez egy iskolai osztályban sincs másképp, mint a tudományban.

A tanulásban a legfontosabbak a te személyes nyomaid az útinaplóban. Csak akkor, ha mindig újra elmagyarázod a saját szavaiddal, amit gondolsz, és ahogyan te a dolgot látod, akkor érted meg egyre jobban, mi is a nyelv és a matematika lényege.De akkor jutsz előre, ha rendszeresen adsz és kapsz visszajelzéseket. Az is fontos, hogy a tanárod/tanítód elolvassa minden szövegedet és mindjárt világosan megmondja, milyen teljesítményt nyújtottál.

Egy feladványt (küldetést) akkor teljesítettél, ha jól használtad az idődet és készítettél annyi feljegyzést, amennyi tőled várható.A teljesített feladványokért a könyvben szereplő gyerekek kis pipát, nyomdázott képet vagy matricát kaptak. A kis pipa az útinaplóban azt is jelenti, hogy ha így dolgozol tovább, el fogod érni az osztályod célját.

Ha a kis pipa át van húzva – vagy nincs nyomda, matrica –, akkor tudod, hogy még nem teszel eleget a követelményeknek és több időt kell a feladatra fordítanod. Kapsz egy második lehetőséget.

Jó teljesítményt nyújtottál, ha intenzíven és önállóan foglalkoztál a témával. Az útinaplóba írt szöveged mutatja, hogyan adod bele az ÉN-edet (önmagadat) a dologba és hogyan dobod be minden erődet a probléma megoldása, áttekintése érdekében.

Ezért két kis pipát kapsz, akkor is, ha a kutatásod során eltévedtél és még nem jutottál el a megoldásig.

Néha sikerül egy-egy nagy dobás is.A három kis pipa ezt jelenti:Elmélyülten dolgoztál és sikerült valami meglepő dolgot elérned: felfedeztél egy szabályt, egy találó hasonlatot, készítettél egy kifejező, informatív képet, kipróbáltál valami nehezet, elvégeztél egy érdekes kísérletet, kitaláltál egy eredeti játékot, egy szokatlan ötlettel álltál elő vagy végére jártál egy csábító tévedésnek. A meglepő dolog talán az írásod két-három mondatában rejtőzik és a figyelmes olvasók bukkantak rá.

Most tudod, mi a fontos a párbeszédes tanulásnál. Kezdődhet a munka az útinaplóval. Ott szállsz be, ahol akarsz. Az én-te-mi 4-5 kötet minden fejezete a 4. osztályban kezdődik és elvezet az 5. osztályba.Az én-te-mi 5-6 fejezetei is egyszerűen kezdődnek, de gyorsabban fölvisznek az 5. és 6. osztályba.A 15. fejezet mindegyikében két-három hónapot időzhetsz. Lehetséges, hogy egy fejezet közepén megszakítod a munkádat és csak egy-két év múlva térsz ide vissza, hogy folytasd.Örömet és sikert kívánunk az utazásod során!forrás: Peter Gallin – Urs Ruf: Ich mache das so! – Wie machst du es? – Das machen wir ab.

fordította: Herbert Dóra

(Visited 5 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*

code